Politika potrebuje stabilitu. (Rozhovor s primátorom M. Benčom)

05.01.2005 Celý región

V týchto mesiacoch vrcholia prípravy vzniku novej politickej strany. Parlamentný SMER sa v posledných decembrových dňoch zlúčil s mimoparalmentnou SDĽ, SDA i...
V týchto mesiacoch vrcholia prípravy vzniku novej politickej strany. Parlamentný SMER sa v posledných decembrových dňoch zlúčil s mimoparalmentnou SDĽ, SDA i SDSS. O týchto krokoch, ktorými sa rekonštruuje ľavá strana politického spektra sme sa porozprávali s primátorom mesta Prešov a dlhodobým funkcionárom SDĽ Ing. Milanom Benčom.

Ste nielen funkcionár strany, ktorá sa rozhodla zlúčiť s inou, ale aj komunálny politik – primátor krajského mesta. Ako sa teda ako komunálny politik pozeráte na proces integrácie ľavicových strán?
M. Benč: Integrácia v tejto podobe je omnoho jednoduchšia na papieri či deklaráciami Zjazdov ako v praktickej politike, ktorá sa najviac prejavuje v komunálnej či regionálnej sfére. Na ilustráciu tejto zložitej situácie využijem príklad z Prešova. V krajskom parlamente stoja poslanecké kluby SDĽ a SMER na opačných póloch. To platí aj o našej protichodnosti v mestskom zastupiteľstve, kde je SDĽ vládnucou stranou a poslanci SMER – u sú v opozičnom klube s pravicovými SDKÚ, DS a ANO.

Máte konkrétnu predstavu spolupráce SDĽ a SMER – u, ako jednej strany? Naznačujete nejakú opozično – koaličnú zmluvu?
M. Benč: V tejto chvíli otázky o nejakých zmluvách nie sú na mieste. Zmluvy alebo dohody sú uzatvárané na volebné obdobie. A realizujú ich zvolené osobnosti, aj keď so straníckym krytím. Máme svoj program, po dvoch rokoch aj výsledky a pokračujeme ďalej. Takto síce nechcem špecifikovať ponuku pre spoluprácu SMER – u, ale na podobnom základe, v prvom rade profesionálnom, musí byť postavená ďalšia, už spoločná budúcnosť.

Čím okrem majetku je SDĽ prínosom pre SMER?
M. Benč: V médiách, stále viac rezonuje myšlienka, podľa ktorej je integrácia ľavicových strán o majetku, značke SI a Ficových preferenciách. Strana demokratickej ľavice sa dlhodobo pýši obrovským počtom regionálnych a komunálnych politikov, starostov, primátorov, poslancov. Toto je konkrétny a nespochybniteľný dôkaz toho, že v prostredí tejto mimoparlamentnej strany sú stále ľudia, ktorí sa tešia dôvere aj dôveryhodnosti občanov. Strana, keď chce byť stabilná musí mať silné základy. SDĽ aj v tomto čase a uvedenou devízou predstavuje silný základ.

Čo by sa malo zmeniť vstupom starostov a regionálnych poslancov do strany SMER?
M. Benč: Jedná vec sú primátori a starostovia a iná vec sú poslanci. Všetci starostovia a primátori by iste boli radi členmi vládnych strán a to vzhľadom k možnostiam získania účelovo určených finančných zdrojov. Z toho vyplýva, že asi nie všetci sa preregistrujú. Ale programovú líniu už z princípu, by mali držať jedni aj druhí.

Preregistrácia bývalých SDĽ- ákov bude prebiehať v najbližších dňoch. Stanete sa súčasťou strany SMER – sociálna demokracia?
M. Benč: Ide mi o programové princípy a preto sa preregistrujem. Som presvedčený, že politika, aj naša Slovenská musí stáť na dvoch stabilných nohách. Jednu predstavuje pravica a pravicové strany a druhu štandardná ľavica. Naši poslanci v miestnej alebo regionálnej samospráve by tiež mali presadzovať programové princípy a mali by sa preregistrovať.

Čo strana SMER? Čo získa „ adopciou“ komunálnych politikov z prostredia SDĽ?
M. Benč: Spojenie komunálnych politikov z SDĽ so značkou SMER je predpokladom úspešnej a silnej strany. Tento proces určite stabilizuje volebné preferencie, pretože pre politickú stranu je dôležitá stabilita voličskej základne. Komunálni politici SDĽ zlúčením iste donesú potrebnú stabilitu SMERu – sociálnej demokracii.
-mk-
 

Vyberte región